SZÍNHÁZonline

Turbuly Lilla: Szeretni öngyilkolásig

Pizza Kamikaze – KRITIKA

Az előadás fő hajtóereje a humor, legyen az nyelvi humor, helyzet- vagy jellemkomikum, és ez működik is, még ha nem is egyenlő intenzitással. Gusztus dolga, de időnként soknak, mert többedszerre erőltetettnek érződik a vér/hányadék és egyéb testnedvek prezentálása...

 

ƧUTЯA - Artus szútrák a Modemben

Bemutató: Debrecen, MODEM, 2014. április 26-27. 19 h

A szanszkrit szútra (Sutra) szó annyit jelent: „öltés", ugyanakkor esszenciális, tömör tartalmak, tanítások és ezek fűzére.
Az Artus szó visszafelé olvasva Sutra.

 

Elektronikus tanulmánykötet: Játéka költészet

Bodrogi Gyula a Színházban

Születésnapjára elektronikus kötetben gyűjtöttük össze a Színházban megjelent, Bodrogi Gyuláról szóló vagy őt említő írásokat. Isten éltesse, Bodrogi Gyula!

 

Kutszegi Csaba: Mozdulatlan elkötelezettség

Pilinszky János: „Urbi et orbi" a testi szenvedésről – KRITIKA

Az előadás ékesen igazolja a szöveg koncepciózus rövidségét: az 1974-es Végkifejletben megjelent Urbi et orbi gondolatban minden bizonnyal a már megismert wilsoni típusú színházba készült, amelyben – látvánnyal és hanggal kiegészülve – ennyi szöveg még egy jóval hosszabb előadásra is elegendő volna.

 

Kerékgyártó István: Puzzle

színmű – DRÁMAMELLÉKLET

...ha az író történetei reálisak, akkor jaj nekünk, de közben az élet (a nagypolitika körüli seftelés) folyamatosan annyi abszurdumot produkál, hogy az sem kizárt: Kerékgyártó István írói fantáziája még sekélyes is.

 

Szabó Gyula emlékére

Budapest, 2014. április 4., péntek (MTI) - Életének 84. évében hosszan tartó betegség után pénteken elhunyt Szabó Gyula Kossuth- és kétszeres Jászai Mari-díjas színész, érdemes és kiváló művész, a nemzet színésze - tudatta a család az MTI-vel.

Összegyűjtöttük a Színházban megjelent, Szabó Gyuláról szóló vagy őt említő írásokat.

 

Turbuly Lilla: Vonzások és választások

Schilling Árpád: A Párt – KRITIKA

A sokat markolás a történeti szálat is – jó értelemben vett – tanmesévé teszi, de a rendezés mellett az írást is magára vállaló Schilling Árpádnak valószínűleg éppen ez volt a szándéka: vitaalapnak szánta, nem cizellált drámai-irodalmi alkotásnak.

 

Elektronikus tanulmánykötet: A Psota fogalom

Psota Irén a Színházban

Születésnapjára elektronikus kötetben gyűjtöttük össze a Színházban megjelent, Psota Irénről szóló vagy őt említő írásokat. Isten éltesse, Psota Irén!

 

Kovács Dezső: Korhelynek lenni jó

Heltai Jenő: Lumpáciusz Vagabundusz - KRITIKA

...ha a főszereplők triója nem mutatna be olyan sűrű és élettől duzzadó sorsokat, s a mozgalmas tömegjelenetek sem csillogtatnának meg annyiféle karaktert, akkor az előadás nagyszabású látványvilága vélhetőleg üres színpadi attrakció maradna.

 

Tarján Tamás: Mi a pálya

William Shakespeare: Hamlet - KRITIKA

...az előadás - nem először és nem utoljára a Hamlet-interpretálás történetében - nagy nyomatékot helyez a színészhivatás, színészmesterség, színészlét kérdéseire, pszichológiájára, az egész látnivaló eljátszottság-problémáira.

 

Elektronikus tanulmánykötet: „Hideg, számító logikával építkező intellektust”

Avar István a Színházban

Születésnapjára elektronikus kötetben gyűjtöttük össze a Színházban megjelent, Avar Istvánról szóló vagy őt említő írásokat. Isten éltesse, Avar István!

 

Kutszegi Csaba: Csorbánc napsütése, avagy Nagy Farkas, a magyarok reménysége

Történelmi szomorújáték Kisfaludy Sándor nyomán - DRÁMAMELLÉKLET

...van itt nemzeti szellemvasút lejárt váltókkal és küldetéstudatos váltókezelőkkel, nem beszélve arról, hogy még azt sem lehet tudni, kiből lesz történelmi hős: a merénylőből, vagy abból, akit megölnek.

 

Kutszegi Csaba: Mea culpa – de csak jegyzőkönyvön kívül

Artur Palyga: A zsidó - KRITIKA

... kabarészerű röhögtetésről váltani bűnökkel szembenézésre igen necces dolog, A zsidó előadása is meg-megdöccen e bravúrkísérlet közben.

 

Elektronikus tanulmánykötet: „Nagy színésszé érett Király…”

Király Levente a Színházban

Születésnapjára elektronikus kötetben gyűjtöttük össze a Színházban megjelent, Király Leventéről szóló vagy őt említő írásokat. Isten éltesse, Király Levente!

 

Artus Stúdió: Fischer Balázs, Sine loco, NŐI KÉRÉSZ

Március 8-án, a Nemzetközi Nőnapon hosszú téli szünet után ismét megnyitja kapuit az Artus Stúdió.

 

Kutszegi Csaba: Írüldözés, írirtás

Helen Edmundson: Irtás - KRITIKA

A magyar nézőnek ismerős ez a világ, amelynek jellemzője a „híres-neves ír köd, ahol igaznak látszik a hazug, és hazugnak az igaz".

 

Kovács Natália: Örökmozgókép

Fényevők - JEGYZET

...lehet bele akár aktuálpolitikát is hallani, de nem muszáj.

 

Turbuly Lilla: A Szépség és a Szörnyeteg

Rubin Szilárd - Németh Gábor - Gothár Péter: Ahol a farkas is jó - KRITIKA

Ami a formát illeti, a szöveg töredezettségét az előadás is átveszi: hol 1953-54-ben vagyunk, hol pedig az 1960-as évek végén, amikor az író elkezdi a saját magánnyomozását.

 

Sztrókay András: Varázskáosz

William Shakespeare: Ahogy tetszik - KRITIKA

Az Ahogy tetszikkel nemigen lehet állítani - és még jobb, hogy nem is kell. Lehet viszont játszani vele - és Purcărete éppen ezt teszi.

 

Elektronikus tanulmánykötet: „Ruganyos, ravasz, kópés slemilség…”

Sztankay István a Színházban

Születésnapjára elektronikus kötetben gyűjtöttük össze a Színházban megjelent, Sztankay Istvánról szóló vagy őt említő írásokat. Isten éltesse, Sztankay István!

 
<< Első < Előző 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Következő > Utolsó >>

Oldal 1 / 37
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés